Negatieve gedachten? Ruim ze op!

Trener NLP in Den HaagVoel je goedLeave a Comment

Hoe kan je van jouw negatieve gedachten afkomen?

NLP in Den Haag

Het is inmiddels een aantal jaren geleden dat ik de volgende zin hoorde: ” Arno het spijt mij maar jij bent een van de mensen van wie wij afscheid moeten nemen.”

In eerste instantie is er die shock, die alles verdooft. De shock die de automatische piloot in werking stelt, die de coach weigert die ze al klaar hebben staan. Die automatische piloot souffleert mij zacht, “Dit had je al zien aankomen, maar je hebt de signalen genegeerd. Maar goed, kom op, je bent een getraind NLP-er en jij bent in staat om jouw toekomst te creëren. Zo’n vaart zal het niet lopen, jij hebt nog meer vaardigheden en je hebt de afgelopen jaren altijd werk gehad.”

Dat interne stemmetje heeft mij toen erg goed geholpen. Maar er zijn ook van die momenten geweest dat het stemmentje anders klonk. Dan was het meer een stem waarin de hulpeloosheid en de angst de boventoon voerde. Want hoe moest het dan verder.

Hoe krijg je dat stemmetje er dan onder?

Wil je af van jouw negatieve gedachten. Ga dan eens aan de slag met onderstaande  tips.  Je kan ze los gebruiken of je kan ze samen gebruiken. Experimenteer ermee zodat je erachter komt wat het beste effect voor jou is.

Wees een neutrale observant

Observeer jouw gedrag eens vanaf een afstandje. Stel je voor dat je op een muurtje zit en dat je jezelf vanaf een afstandje gadeslaat. De persoon die je ziet. Hoe gedraagt zich deze persoon. Hoe beweegt de persoon, de ademhaling waar bevindt deze zich. Hoog in de keel, in de borst of in de buik. En wat voor een gedachten heeft deze persoon. En deze gedachten, zijn dit gedachten die blokkeren of helpen ze deze persoon.

Benoem jouw gedachten

Op het moment dat je je bewust wordt van jouw gedachten. Erken dan dat jouw gedachten jouw gedachten zijn en niet de realiteit. We maken allemaal soms hele slechte films in ons hoofd. Zodra we de film afspelen in ons hoofd dan heeft dat direct impact op onze emoties. Benoem dan gewoon dat je weer een slechte film afspeelt en dat dat niet de realiteit is maar een realiteit die jezelf hebt geschapen.

Zeg gewoon nee

Op het moment dat je weer rondjes in jouw hoofd aan het lopen bent. Of weer eens die slechte film van de plank trekt en die weer eens voor de zoveelste keer afspeelt.
Zeg dan gewoon “STOP” en stop die film. En maak je innerlijke beeldscherm weer leeg.

Gebruik een elastiekje

Ooit heb ik deze van Tom Cruise geleerd. Doe een elastiekje om jouw pols en laat het schieten als je weer eens vast zit in jouw hoofd of je slechte film weer eens bekijkt.

Het werkt ook wel met een muizenval. Die laat je los op jouw vingers. Maar ja, wie loopt er nu de hele dag rond met een muizenval.

Weet wat je triggert

Misschien ben je je er nog niet bewust van? Waarschijnlijk zit er een patroon in jouw negatieve gedachten. We noemen dat binnen de NLP triggers. Op het moment dat jouw negatieve gedachten zich vormen is er vaak meer aan de hand. Sta er eens bij stil wat er gebeurt voordat je die slechte film start.

Mijn slecht films werden vooral afgespeeld als ik mijn sollicitatie brieven moest schrijven.

Achterhaal eens wanneer, waar en waardoor je aan het malen slaat.

Leid jezelf af

Maak je je zorgen? Over de toekomst of over jouw huidige realiteit. Dat is gezond. Echter, ga iets doen wat je afleid. Een slecht humeur stopt als je begint met een goed humeur? Alleen is de vraag, wat doe jij om in een goed humeur te komen. Eigenlijk weet jij dat al.  Zet bijvoorbeeld je favoriet muziek op, kijk een komische film, lees een mop of kom in beweging.

Als ik bijvoorbeeld in een beter humeur wil komen dan helpt het mij om een boekje te lezen.

Doe iets waarvan jij weet dat jij in een betere stemming komt.

Als laatste wil ik je nog een link geven met 99 tips.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *